Френски рибари ще блокират в петък фериботния трафик в три пристанища

...
Френски рибари ще блокират в петък фериботния трафик в три пристанища
Коментари Харесай

Франция се закани да блокира товарните превози в Ламанша

Френски рибари ще блокират в петък фериботния трафик в три пристанища на Ламанша и придвижването на артикули през тунела сред Франция и Обединеното кралство в символ на митинг против правата на лов на риба след Брекзит, оповестиха от профсъюза, предава БГНЕС. Описвайки акцията като " сигнален изстрел ", ръководителят на Френския народен комитет по риболовство (CNPMEM) Жерар Ромити съобщи, че за няколко часа ще бъде блокиран фериботният трафик в пристанищата Сен Мало, Острехам и Кале, както и придвижването на товари в тунела под Ламанша.

Продължилият с месеци спор сред Англия и Франция по отношение на броя на лицензите, издадени на френски кораби, остава неуреден и заплашва да прерасне в пълномащабна комерсиална война. " Ние не желаеме подаяния, а просто желаеме да си върнем лицензите. Англия би трябвало да се придържа към съглашението след Брекзит. Твърде доста риболовци към момента са в незнание ", сподели Ромити. " Чакаме със спотаен мирис към този момент 11 месеца. Търпението на експертите има граници. Надяваме се, че този сигнален изстрел ще бъде чут ", сподели той, като отхвърли да назове по-нататъшни дейности в бъдеще.

Франция заплаши, че ще забрани на английските кораби да разтоварват улова си във френски пристанища и ще подложи целия английски импорт на инспекции. След това президентът Еманюел Макрон съобщи, че Франция ще се въздържи от налагането на ограничения, с цел да даде късмет на разговора, само че френски представители настояха, че всички благоприятни условия остават на масата. Разговорите сред френския министър за Европа Клеман Бон и английския министър за Брекзит Дейвид Фрост към момента не са довели до пробив. Съгласно договорката, контрактувана от Англия и Европейски Съюз в края на предходната година, европейските риболовни кораби могат да продължат да плават във водите на Обединеното кралство, в случай че могат да потвърдят, че са работили там в предишното. Париж обаче твърди, че десетки френски кораби са получили отвод на заявките си за лов на риба в богатите води на Обединеното кралство - оценка, която Лондон изрично оспорва.

Общият обиден размер е нищожен от позиция на цялостната двустранна търговия сред Франция и Англия. Въпросът обаче способства за възходящото напрежение сред Лондон и Париж след Брекзит, чиито връзки в този момент ще бъдат подложени на тестване и от отговора им на мигрантската злополука в Ламанша в сряда, която лиши живота на 27 души. 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР